Jalles Bil & Däck

- din bilverkstad & däckverkstad i Halmstad!

 

 

Start Vinterdäck Sommardäck Bilverkstad Bilder Om oss Kontakt

 

Om Sommardäck


Sommardäck är precis vad det låter som, däck som man använder till bilen på sommaren. Svårare än så är det inte. Dock kan det vara svårare att veta vilka däck som är lämpliga till olika bilar, körsätt och väglag.

Så säger lagen om sommardäck

I Sverige säger lagen att du inte får använda sommardäck under perioden 1 december till och med 31 mars om det råder vinterväglag. Med vinterväglag menas att det förekommer snö, is, snömodd eller frost på vägbanan. Du rekommenderas att ta av sommardäcken och byta till vinterdäck redan 1 november, skulle du bli stoppad av polisen vid en kontroll är det polisen, inte du, som avgör om det är vinterväglag eller ej. Mönsterdjupen på dina sommardäck måste enligt svensk lag vara minst 1,6 mm men du rekommenderas att ha minst 3 mm mönsterdjup för att öka säkerheten. Risken för vattenplaning minskar ju djupare mönsterdjup du har på dina sommardäck. Vid sladd eller kraftig inbromsning minskar risken för olycka väsentligt om mönsterdjupet är djupare än 1,6 mm.

Däck är en investering i högre säkerhet

Prisskillnaden på däck kan vara stora och därför kan det vara en god idé att innan inköpet titta runt och framförallt kolla vilka däck som passar bäst för din bil, för ditt körsätt och för det underlag du oftast kör på. Däck må vara runda, svarta, tråkiga och framförallt dyra men bra däckkvalité är en investering i högre säkerhet. När det gäller sommardäck är det bara dumt att snåla. Om oturen skulle vara framme kan ditt val av däck göra skillnad på liv och död. Däck är förvisso dyra i inköp, men bra sommardäck är en billig livförsäkring om olyckan skulle vara framme.

 

 

Nyttiga länkar:

Goodyear

Dunlop

Toyo

KBV

© 2012 Jalles Bil och Däck

Hemsida & Webbyrå med SS Interactive Media